Началното училище празнува юбилей

2015 г. е много специална за Началното училище „Петко Рачов Славейков“ в град Роман. През настоящата година се отбелязват 150 години от създаването на училището и 80 години от построяването на новата сграда. Тържествата по този повод са организирани през месец май.

Какви са специалните изненади, очаквайте да разберете скоро!

А дотогава, нека припомним историята на учебното заведение. Открито е през 1865 г. от учителя Въто Неков, който получил образованието си на килиен учител в Долнобешовишкия манастир „Архангел Михаил“. След освобождението от Османско иго училището се настанява в къщата на избягалия турски спахия. С преподаването се заели последователно братята Иван и Никола Тутманикови от село Караш. През есента на 1883 г. околийският началник Никола Обретенов лично посетил Роман, за да се запознае със състоянието на училището.

Ето какво е записал:

Първо: в село Роман има училище.
Второ: училищното здание е добро и е на два ката. Състои се от две стай за училище и канцелария. Долната трета стая служи за потребите на училището. Училищната стая е без джамове, за което приказвах на кмета да ги приготви и нагласи, също и да опразни стаята, в която се помещава канцеларията, която да служи за учителя.
Трето: засега училището се посещава от 14 момчета и едно момиче.
Четвърто: населението не си праща редовно децата с извинение на полската работа.
Пето: учителят има свършен първи клас, получава 900 гроша и го хранят децата, които посещават училището.
Шесто: училището няма никакъв имот или доходи.
Седмо: селяните нищо не сеят за училището, но кметът обещава, че занапред ще поправи това, за което селяните му обещават съдействие.“

През 1894 г. е била построена сградата на старото училище, но тя трудно е обзаведена. Окръжният училищен инспектор, известният писател Цани Гинчев, който посетил училището скоро след това пише: „Поръчвам на училищните настоятели и на кмета да постелят училището с дъски, да направят нови сгодни чинове, маса, стол и черна дъска, да поканят родителите да си пращат децата в училище редовно и за идущата година да ценят с време учителя.“

До 1900 г. училището е разполагало само с един учител, който през същата година е обучавал 75 деца, от които 28 момичета.

Цялата история на училището можете да видите тук.

Вашият коментар